Romananalyse

Romanalyse møder du garanteret på et eller andet tidspunkt i din skoletid, om det så er folkeskole eller gymnasie.

Det er meget forskelligt hvad der er relevant at have med i en romananalyse, alt efter hvad det væsentligste i romanen er. Det er derfor vigtigt at tænke over hvilke punkter i en romananalyse der er vigtigst at komme ind på, for lige netop den roman du skal analysere. Måske er nogle af punkterne slet ikke relevante for din roman, mens andre er vigtige at bruge lidt ekstra tid på end andre punkter. Læs videre “Romananalyse”

Kontraktmodellen (Harmoni-Disharmoni-modellen)

Formålet med at bruge kontraktmodellen i dansk er særligt at analysere folkeeventyr, der har et lignende dramatisk forløb fra start til slut.

Udover at være kendt som kontraktmodellen, kendes den også som ”harmoni-disharmoni” og ”hjem-ude-hjem”-modellen som følge af opbygningen. Læs videre “Kontraktmodellen (Harmoni-Disharmoni-modellen)”

De dummeste 2 timer i døgnet, du kan spare væk

Som både studerende og iværksætter har jeg det ofte sådan, at der ikke er nok timer i døgnet.

Det er der bare ikke noget at gøre ved. Det værste jeg – og du – kan gøre er at skrue ned for antallet af timer til søvn.

Danskerne er et folk i kronisk søvnunderskud. For 95 % af os gælder det, at kroppen har brug for 7-8 timer om natten, men vi giver den rutinemæssigt kun 5-6 timer. Læs videre “De dummeste 2 timer i døgnet, du kan spare væk”