5 (lovlige) alternativer til Ritalin og Modafinil for studerende og erhvervsfolk

Kan du blive klogere og holde fokus i længere tid ved at tage en pille?

Ja, siger populærvidenskab.

Igennem mange år har vi udviklet piller egnet til mennesker med en given lidelse som fx narkolepsi eller ADHD (Damp). Pillerne har til formål at sikre narkoleptikere en funktionel hverdag, hvor de ikke falder i søvn og at hjælpe de ADHD-ramte med at holde fokus.

Men det er ikke kun ADHD-ramte, der kan have gavn af pillerne.

På de danske uddannelsesinstitutioner – og i endnu højere grad de amerikanske – er der opstået et (sort) marked for mentalt præstationsfremmende midler. Doping til hjernen, om du vil.

Hvis pillerne faktisk virker, hvorfor tager så ikke alle studerende og ambitiøse erhvervsfolk det? To årsager taler imod:

  • Det er ulovligt og du risikerer i værste fald en straf efter straffeloven, som er synlig på din straffeattest, selv ved privat forbrug.
  • Der er ingen forskning endnu, der blåstempler pillerne ifht. Brug på langt sigt. Er alternativet narkolepsi, hvor du sover hele dagen, er Modafinil et godt trade-off. Er du funktionel gambler du.

Den gode nyhed er, at du faktisk har mulighed for at fremme din mentale præstation med de rette tilskud og piller.

faa12Jeg beskriver i bogen Få 12 – En guide til danske studerende præcis hvilke kosttilskud, der kan hjælpe dig til et skærpet fokus når du læser, forbedret hukommelse når du sidder inde til eksamen og øget motivation til at komme godt ud af dit studie.

Du kan købe bogen her for 179 kroner – den lander i din indbakke om fem minutter.

Når du har købt bogen lærer du, udover hvilke kosttilskud, der giver dig en bedre karakter, hvordan du får en bedre søvn, hvilke studieteknikker der virker (og hvilke der ikke gør) og meget mere.

Lovlige alternativer

ritalin

Ritalin og Modafinil – som er de to mest hyppige eksempler på ulovlige ”study drugs” i Danmark – er kemisk to forskellige produkter.

Ritalin er i familie med amfetamin og speed og bruges til at behandle ADHD (Damp). Du får mere energi og et skærpet fokus, men det kommer med en pris. Du risikerer at blive ”høj” af det, som du bliver med den kemiske storebror amfetamin, ligesom du risikerer at blive afhængig. Der er også en række mere ’almindelige’ bivirkninger som kvalme, dårlig mave, svedeture og lignende.

Modafinil er beregnet til behandling af narkoleptikere. Har du narkolepsi falder du i søvn uden varsel tilfældige tidspunkter på dagen. Kroppen lukker simpelthen af. Med Modafinil holder du dig vågen og produktiv. Stoffet har samme effekt på studerende, men der mangler forskning på emnet og du risikerer ligeledes afhængighed.

Lad os i stedet tage kig på lovlige alternativer til Ritalin og Modafinil – for de findes faktisk!

#1: Kreatin

kreatinKreatin er verdens bedst dokumenterede præstationsfremmende middel.

Kreatin er især kendt indenfor sportsverdenen. Hvis du har trænet styrketræning eller dyrket sport på højt niveau kender du det allerede. Stoffet, der findes naturligt i oksekød, om end i små mængder, øger optaget af ATP (energi) i dine muskler.

Det betyder, du skal bruge mindre tid mellem dine sæt, når du styrketræner og at du kan løbe langt i længere tid, når du spiller fodbold. Stoffet er sikkert og ualmindeligt veldokumenteret.

Hvad få ved er, at kreatin virker på din hjerne på samme måde som dine biceps. Læs fx denne undersøgelse med titlen ‘Creatine May Boost Brain Performance‘.

Det forbedrer dit fokus og din hukommelse, når du er ovre en loading-periode på et par ugers tid.

Kreatin er eneste stof, jeg tager fast – ca. 3 uger på og 1 uge af. Det er praktisk umuligt at tage for meget, men du bør, for at kroppen ikke vender sig til det, tage en uge af kreatin en gang imellem.

Jeg bruger og anbefaler danskproduceret kreatin fra LinusPro til 150 kroner her.

#2: Nootropics

nootropic hjerneNootropics er en samlet betegnelse for piller, du tager for at forbedre din mentale performance.

Pillerne indeholder stoffer som:

  • Vinpocetin
  • L-Theanin (det, du kender fra grøn the)
  • Vitamin B12
  • L-Tyrosin
  • Alpha GPC

De forskellige stoffer har hver deres gavnlige effekter. Du kan finde nootropics med forskellige sammensætninger (Stacks) afhængigt af, hvad du ønsker at opnå.

Min erfaring – efter at have testet en række kosttilskud både på det amerikanske og europæiske marked – er, at effekten er tilstede, men ikke markant.

Nootropics kan være et fint add-on, hvis du i forvejen har styr på din kost, sover godt og motionerer, men det er ikke et quick-fix. De forskellige ingredienser er ej heller så veldokumenterede som fx kreatin.

Skal jeg pege på en stack vil jeg anbefale NeuroStem, du kan købe i England for omkring 250 kroner for et glas.

#3: Beta-blokkere

eksamenBliver du nervøs til eksamen?

Nervøsitet kan trække dit niveau væsentligt ned. Eksamenssituationen bliver derved ikke en reel test af dine færdigheder, men hvor god du er til at ’keep your cool’.

Hvis du er ramt af nervøsitet er beta-blokkere din bedste ven.

Du kan få ordineret beta-blokkere af din praktiserende læge, hvis du fortæller, du har tendens til at blive meget nervøs i eksamenssituationer. Pillerne blokerer i en kort periode nogle af de stoffer, der gør dig nervøs. Derved bliver du mere rolig og kan yde dit optimale.

Beta-blokkere koster meget lidt, men du skal lige forbi din praktiserende læge først.

#4: Nikotin

nikotintyggegummiDa jeg skrev bogen Få 12 – En praktisk guide til studerende læste jeg op på alle tilgængelige præstationsfremmende midler.

Et af dem, jeg stødte på og blev mest overrasket over, var nikotin.

Siden jeg skrev bogen har jeg selv brugt nikotintyggegummi hyppigt, når jeg skal koncentrere mig om en særlig opgave i nogle timer – fx at læse en tekst, skrive en opgave eller udføre et stykkearbejde.

Nikotin som præstationsfremmende middel er veldokumenteret og undervurderet. Læs fx denne artikel fra Discover Magazine: Nicotine – New Wonderdrug?

Stoffet virker for dig, ligesom det gør på rygere. Rygere bliver rolige og stabile af at få deres cigaretter, mens de bliver rastløse uden. Hvis du ikke ryger, men blot bruger nikotinen som særskilt stof, bliver du ikke rastløs uden – men du får samme beroligende og fokuserende effekt uanset.

Laboratorieforsøg viser, at det er meget svært at få mus til at blive afhængige af nikotin, når det ikke sker gennem cigaretter. Samme er gældende for mennesker.

Jeg anbefaler nikotintyggegummier med frugtsmag eller lakrids. Du kan købe dem billigt på Helsebixen.dk.

#5: Koffein

Koffein i form af kaffe er måske verdens mest udbredte præstationsfremmende middel.

Det har praktisk taget ingen bivirkninger og du bliver ikke resistent overfor virkningen – ikke noget, der ikke kan kureres på et par dage uden kaffe i hvert fald.

Koffein fra energidrikke og sodavand er det værste, du kan byde din krop. Det har jeg også beskrevet i mit indlæg om at holde fokus. Der har vi grafen for, hvad der sker med dit blodsukker, når du drikker fx en Red Bull:

Blodsukker og energi med og uden cola.
Blodsukker og energi med og uden cola.

Forestil dig, at dit energiniveau ligner niveauet for blodsukker. Derfor drikker jeg ikke sodavand og energidrikke. Det er alt for dyrt i tabt effektivitet.

Hvis du ikke er til kaffe, så er koffeinpiller og koffeinpulver også en mulighed.

Som fjern fætter til koffein ligger efedrin, men det vil jeg fraråde – både fordi, bivirkningerne er mange og fordi efedrin-holdige kosttilskud er ulovlige i Danmark efter flere dødsfald fra starten af 2000-tallet rundt omkring i verden.

Der findes flere præstationsfremmende midler til studerende. Vil du gerne have det meste ud af dit studie? Gå til forsiden og se mere om bogen Få 12.

2 meninger om “5 (lovlige) alternativer til Ritalin og Modafinil for studerende og erhvervsfolk”

  1. Informativ, kendte de fleste omtalte tilskud. Pas på mdd nicotin, har været storryger, er på tyggegummi på 3. år, vil prøve kreatin. Godt indlæg.

  2. Fantastisk læsning Ikke kun for studerende men alle der vil holde fokus i hverdagen.og være mental med. Hvor tingene sker. Jeg har indtil videre kun skimmet bogen.Men Jeg er sikker på en masse gode tricks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *