De dummeste 2 timer i døgnet, du kan spare væk

Som både studerende og iværksætter har jeg det ofte sådan, at der ikke er nok timer i døgnet.

Det er der bare ikke noget at gøre ved. Det værste jeg – og du – kan gøre er at skrue ned for antallet af timer til søvn.

Danskerne er et folk i kronisk søvnunderskud. For 95 % af os gælder det, at kroppen har brug for 7-8 timer om natten, men vi giver den rutinemæssigt kun 5-6 timer.

Du skal nok overleve. Det gør nybagte mødre gang på gang. Men du performer ikke op til dit potentiale, når du ikke sover det, kroppen har brug for.

I artiklen her kigger vi på:

  • hvorfor manglende søvn er et problem
  • hvad det betyder for dig som studerende
  • og hvad du helt konkret kan gøre for nemmere at falde i søvn

Lad os se på det:

Dårlig søvn giver en dårlig efterfølgende dag

Når du sover mindre end kroppen har brug for, får du en eller flere efterfølgende dårlige dage.

Du kender det fra dine byture. Alkohol er ikke det største problem her. Kommer du i seng kl. 4 om natten efter en god tur, forskubber du din døgnrytme, hvilket medfører store problemer i relation til din indlæringsevne, dine koncentrationsevner og din hukommelse. Du føler dig groggy og ikke i stand til at lære nyt.

Du kan få en time mere ud af i dag ved at blive længere oppe, men du mister 3 effektive timer i morgen ved at gøre det.

På denne måde minder manglende søvn om det der sker, når du drikker en Red Bull. Du kommer op at køre her og nu, men som forklaret tidligere på Faa12-bloggen ryger dit blodsukker lynhurtigt ned, og så performer du under niveau den næste time.

Stor udfordring for indlæring

For dig som studerende er manglende søvn et stort problem.

Du forværrer din indlæringsevne og din koncentrationsevne ved ikke at sove nok. I praksis betyder det, du efter få timer på læsesalen bliver træt og uoplagt i stedet for at holde en halv eller en hel dag.

God søvn kan gøre forskellen mellem et godt og dårligt resultat til eksamen, slet og ret fordi du lærer mere, når du giver hjernen mulighed for at slappe af.

Derfor er (god) søvn også et af de væsentlige og velbelyste emner, jeg beskriver i selve Faa12-bogen.

Melatonin, ingen skærm og sovemusik

sleep på spotify

Nu ved du, manglende søvn er et problem.

Hvad kan vi så gøre for at sove bedre?

Du bør blandt andet:

  • Installere et gratis program som Flux til din computer. Flux skifter gradvis baggrundsbelysningen for din computer i løbet af aftenen fra blå til orange. Det blå skær ”snyder kroppen” til at tro, det er midt på dagen og hindrer derved udskillelsen af det menneskelige søvnhormon melatonin. Det er derfor, du ikke kan falde i søvn, når du lige har siddet ved din computer.
  • Og nu vi er inde på melatonin: Når du er ude at rejse i tog, fly og bil kan det være svært at falde i søvn, selvom du er træt. Men her kan melatonin hjælpe. Du kan lovligt og uden recept købe melatonin som privatperson. De små piller hjælper dig med at falde i søvn, men ”holder dig ikke i søvn” som almindelige sovepiller. Brugbart redskab de få gange, hvor det er virkeligt svært, men ikke en løsning fra dag til dag.
  • Spotify har en udmærket Playliste kaldet Sleep. Sæt den på. Stille og rolig musik, lyden af havet der bruser og lignende hjælper dig med at slappe af og falde i søvn.

Undlad også kaffe, anden koffein, preworkout til træning og lignende de sidste timer på dagen.

Sov ikke i en sovesofa

Sidst, men ikke mindst.

Når du sover, skal du også have noget ud af tiden.

Jeg anbefaler, du ikke sover på en sovesofa, madras på gulvet, luftmadras eller lignende. Du har nemmere ved at falde i søvn og sove godt, hvis du investerer penge i en ordentlig seng.

Du kan få meget godt fra omkring 3-4.000 kroner. Du kan være sikker på, dine forældre gerne vil spæde til for at sikre dig gode resultater til eksamen med bedre søvn, hvis du ikke selv har likviditet til at købe sengen her og nu.

Sov godt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *